Een echte kerstboom kopen telen voor in de woonkamer of tuin met de feestdagen

Comments Off on Een echte kerstboom kopen telen voor in de woonkamer of tuin met de feestdagen

 

Hoe kan je zelf een kerstboom telen voor in je woonkamer of tuin?

We moeten onze Duitse buren bedanken om hun gewoonte, echte nordmann kerstboom kopen namelijk met Kerstmis een mooie groenblijvende kerstboom in huis te brengen, te hebben overgenomen. In Duitsland was dit al een traditie sinds de 16e eeuw. In Nederland is deze traditie pas decennia later populair geworden. Ondanks dat Kerstmis erg populair is in Amerika is deze traditie ook pas laat in de 19e eeuw populair geworden. Dit kwam mede omdat Duitse kolonisten de kerstboom hier introduceerden en in huis brachten.
Hoewel er tegenwoordig ook consumenten de voorkeur geven aan kunstmatige bomen, wilt het merendeel van de Nederlanders nog graag naar de lokale boer voor het uitzoeken van een frisse en verse kerstboom. Sommige trekken hier een hele dag, of meerdere dagen voor uit.

Naalduitval komt vooral voor bij de traditionele kerstboom kopen, de Picea Abies. Inmiddels zijn er andere soorten die veel minder naalduitval hebben. Dit zijn de Fraseri-spar en de Nordmann-spar (Abies nordmanniana). Tevens hebben deze soorten zachte naalden die niet prikken. De naalden krullen gewoon op en drogen natuurlijk in naarmate de kerstboom langer in de woonkamer staat. Maar ze laten in het algemeen minder gemakkelijk hun naalden vallen. De boom zo laat mogelijk afzagen en binnen in de woonkamer plaatsen op een relatief koele plaats zorgt natuurlijk voor een langer naaldbehoud. Maar in de praktijk is dat dit niet altijd mogelijk, en heb je geen idee hoe ver van tevoren de kerstboom is gekapt. Het is daarom erg belangrijk om te informeren wanneer de kerstboom is gezaagd.
Je kan het ook checken door flink met de boom te schudden en kijken of er (veel) naalden uitvallen. Tevens kun je kijken naar de onderkant van een (gezaagde)kerstboom. Hoe lichter van kleur, hoe verser de boom is gezaagd. Tot slot moet de boom gewoon vers en fris ruiken.

 

 

Maar je kunt een kerstboom ook zelf kweken voor in je woonkamer of in je tuin.
Je kunt hiervoor zaden planten waaruit jonge kerstboomplanten groeien, maar je kan ook een middenweg zoeken en jonge planten kopen bij een kerstboomkwekerij. De kerstbomen dien je te planten in goed doorlatende grond met voldoende licht en de ruimte om te groeien. Naast het onkruidvrij houden van de bodem hoef je de eerste jaren niet teveel te doen aan de kerstboom. Pas als de kerstboom echt goed groeien (na één of twee jaar) kun je de kerstboom gaan snoeien. Je bepaalt zelf de vorm van de boom. De laatste jaren zijn smallere kerstbomen een steeds grotere trend.

Kerstbomen in de tuin werkt ook uitstekend als afrastering of als beschutting in een tuin. Iedere soort kerstboom kan wel tegen een stootje, blijft groen in de winter en is een relatief makkelijke plant. Het is wel zaak de boom na een leeftijd van 10 tot 15 jaar te gaan snoeien, andere worden het erg grote, statige bomen waardoor het onderhouden hiervan steeds lastiger wordt.
Een blauwe spar (Picea Pungens), Fraser-spar (Abies Fraseri) en Nordmann-spar (Abies nordmanniana) zijn enkele soorten die geschikt zijn in de tuin.

 

https://kerstboomthuisgeleverd.nl/sitemap_index.xml
August 27, 2020 |

Comments are closed.

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Skip to toolbar