Sint Maarten

Comments Off on Sint Maarten

Ieder jaar vieren de kinderen in Nederland het Sint Maarten feest. Het feest vindt plaats op 11 november en begint rond 17:00. De kinderen gaan langs de deuren bij mensen in de omgeving.

Alle kinderen maken voor het Sint Maarten feest een lampion. Dit doen ze meestal op de basisschool. Andere kinderen maken ook thuis een lampion. In de lampion zit een lampje, zodat het ‘s avonds er prachtig uit ziet als de kinderen langs de deuren gaan.

De kinderen gaan met een groep de buurt door. Ze bellen aan en zingen een liedje. Als het liedje is afgelopen worden ze bedankt en krijgen ze een snoepje. Ook kan het zijn dat er op fruit zoals een mandarijn getrakteerd wordt.

 

Ontstaan Sint Maarten

Het ontstaan van de Sint Maarten Liedjes zingen, dateert vanuit 300 na Christus. Het feest kent een katholieke grondslag.

Martinus werd geboren op 316 na Christus en was een zon van een koopman. Hij werd soldaat en werd gestationeerd in Gallië. Daar ging hij te paard richting een stad. Aan de poort van de stad zag hij een bedelaar zitten. De bedelaar had het enorm koud en had geen eten. Martinus bedacht zich geen moment en gaf de helft van zijn mantel aan de man.

Dit bleek het startpunt van zijn goedheid en besloot om zich te richten op het Christendom. In die tijd was het erg belangrijk om goede dingen te doen binnen het Christendom, zodat ook andere mensen bekeerd werden.

Sint Martinus werd een bisschop en deed erg veel goed en wonderbaarlijke dingen. Dit werd honderden jaren later beschreven in een boek.

Niet alleen Sint Martinus was een belangrijke feestdag. Ook Kerstmis, Sinterklaas en Nieuwjaar behoorde tot de winterfeesten die de armen de kans gaven om geld, voedsel of brandstof te verzamelen.

Nu honderden jarenlater wordt Sint Maarten nog steeds op 11 november gevierd. Het is een heus kinderfeest.

 

 

May 19, 2019 |

Comments are closed.

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Skip to toolbar