Zo verduurzaamt de scheepvaart

Comments Off on Zo verduurzaamt de scheepvaart

Transport is overal, óók op zee. Deze vorm van transport is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de uitstoot van broeikasgassen. Zéker nu de scheepvaart enorm aan het uitbreiden is. Daarom zijn veel scheepvaartbedrijven nu bezig met het verduurzamen van de schepen. Maar wat zijn nu precies oplossingen waar we aan kunnen denken? Wij vertellen je er graag meer over. Lees dus vooral verder!

 

Uitstoot

De scheepvaart is voor zo’n 2.5% verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen. Dit komt doordat schepen zware olie gebruiken waar veel zwavel in zit. In tegenstelling tot normale olie dat voor auto’s wordt gebruikt, is deze goedkope olie veel vervuilender. Deze uitstoot zal veel kleiner moeten, om bij te kunnen dragen aan een beter milieu. Een goede oplossing om de broeikasgassen te reduceren is door middel van elektrisch varen.

 

Prestaties meten

Een goede manier om onder andere de uitstoot en het verbruik van schepen te meten, is door middel van performance monitoring. Dit is een programma waarmee de prestaties van schepen nauwkeurig kunnen worden gemeten. Zo kan gekeken worden naar wat schepen verbruiken en waar nog ruimte voor verbetering is. Dit programma kent verschillende parameters. Denk bijvoorbeeld aan locatie data, snelheid data, tochtgegevens, meteorologische gegevens en gegevens over de toestand van de zee. Al deze componenten kunnen dus handige inzichten geven in hoe de scheepvaart verduurzaamt kan worden.

 

Duurzame brandstof

Een goede manier om de uitstoot minder schadelijk te maken, is door de slechte olie te vervangen door duurzame brandstof. Hierbij kun je denken aan LNG. Dit is vloeibaar aardgas wat gebruikt kan worden voor diesel en bunkerolie in de scheepvaart. Er zijn al een aantal schepen die op deze brandstof varen en dit belooft goede resultaten! Vooral Nederland houdt zich hier veel mee bezig. Verder wordt deze oplossing ook steeds bekender bij andere landen in Europa. Met deze brandstof gaat de uitstoot maar liefst 50% tot 60% omlaag.

 

Walstroom

Zoals we inmiddels al beschreven, zijn schepen verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2 uitstoot. Dit geldt ook voor het aanmeren aan wal. Het is namelijk zo dat schepen vaak hun energie laten draaien als ze eenmaal aangemeerd zijn. Dit komt doordat generatoren en andere voorzieningen aan boord elektriciteit nodig hebben. Dit is natuurlijk extra belastend voor het milieu. Dit kan verminderd worden door middel van walstroom. Dit is als het ware het gebruiken van stroom van het land. Zo kan het schip alsnog van stroom worden voorzien.

November 24, 2020 |

Comments are closed.

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Skip to toolbar